Tuesday, May 25, 2010

ibu tewasssss


aduh… tengok tajuk kat atas mesti dah tau yg ni mesti n3 yg menyedihkan… ya memang cukup kecewa, sedih, berat hati, dukacita… sebab apa? sebab ibu hanya berjaya menyusukan muaz sepenuhnya dengan susu ibu selama 1 tahun 1 bulan. memang ibu tewas, niat untuk menyusukan muaz smp 2 tahun mcm yg tertulis dalam al-quran tak kesampaian…


puncanya… susu tak mencukupi, hasil perahan makin hari makin sikit, oleh itu frozen stok pun makin berkurangan…. puncanya, ni ibu realize setelah sebulan ibu bertukar department, sbb ibu perasan sejak tukar department ni peluang nak memerah mcm dulu (3-4 kali) sehari memang susah. biasanya 3 kali, paling teruk 2 kali… sbb apa? ibu sekarang di student accounts department, memang sibuk, banyak aktiviti bila terlibat dgn pelajar ni… meeting, discussion.. minggu pertama jer dah kena jaga exam, dah lari schedule memerah. registration student baru, mcm tu jugak, susah nak lari dr duty…


aduh kecewa sungguh…. bila susu tak cukup terpaksa la top up dgn formula milk (fm).. sejak muaz genap setahun ibu dah buat survey, susahnya la nak memilih susu apa yg sesuai, sbbnya, muaz ni kulitnya allergic, mudah kena eczema, salah makan sikit, outing kejap dah tergaru-garu.. masalah paling payah nak introduce fm kat muaz, org senang cakap kalau susu ibu kurang tambah je la ngan fm, tp kalau dah 1 thn anak tu nyusu kan kita bukan senang nak introduce benda baru…


pencarian pun bermula, baca sana sini, tanya sana sini, confirm yg muaz alahan susu lembu… so alternativenya dah tentu la susu soya or susu yg free lactose.. terhad, sgt coz muaz pun dah masuk setahun, kebanyakkannya utk below 1 year… issh leceh betul la, kalau susu ibu cukup banyak tak perlu tercari2 mcm ni… akhirnya apa yg ibu pilih? pedisure.. kenapa? sbb utama ianya free lactose, sbb lain ianya sgt sesuai utk baby yg underweight, ianya mcm supplement la, boleh menambah selera mkn… jd ibu rasa kurang sikit bersalah coz bg ibu pedisure tu merupakkan makanan tambahan untuk muaz coz muaz memang underweight….. muaz nak ke? ibu belikan yg flavor coklat… so far nak la dia. now muaz minum 3 botol susu ibu & 1x pedisure… means everyday sekali jelah muaz minum fm, weekend no…


begitulah ceritanya… tp pada tika dan saat ini stok frozen hanya ada 2 botol, hasil perahan td dapat la 5.5oz… waaaa memang merudum betul la…risaunya ibu ni… kot la dapat bertahan smp ujung minggu ni je lagi…aduhhhh fening la fening la….

2 comments on "ibu tewasssss"

Honey on May 25, 2010 at 5:50 PM said...

Alhamdulillah ... Rezeki Allah bagi takat tu nak wat cam ner ... Janji kita berusaha ...

k.mieja on June 4, 2010 at 12:53 AM said...

mama, tak per.....kuat semangat, insyaallah boleh :):) jgn sedih2.....

Post a Comment

 

IBU ADIB & MUAZ Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez