Monday, July 6, 2009

pil kuat


minggu ni ibu yang kena amik adib & muaz time balik keje, kesian tengok dorang berdua tu.. lewat betul dapat balik umah...

semalam lepas settle sume, bukak gate, grill, pintu umah...on lampu, fan.. angkat muaz masuk, adib baru la terkial2 nak kuar kete..."adib bawak beg masuk" tu la ari2 ibu pesan.. "jap adib nak tutup gate"..cepat2 ibu kuar semula, selesai kunci gate, kunci grill, kunci pintu...

kalau muaz ok biarkan je dia dulu dalam baby cot, adib biasa la..buat hal dia je..bukak beg dorang ni, kuarkan bj kotor letak dalam bakul, rendam sume botol2 susu, muaz je dah 5 bijik, adib satu... muaz dah start bunyi... jenguk dia jap, bawak dia golek atas tikar depan tv, on kan tv.."tgk cite adib ya ibu", yelah malas ibu nak bergaduh...kan dapat tgk pun, byk lagi benda lain nak buat...

alamak susu tak simpan lagi, bgn jap gi simpan susu dalam freezer, turunkan pulak frozen ebm tuk bekalan muaz esok... "bu, nak roti...""jap ya"... muaz dah start menguek, gi layan muaz pulak.. sedar tak sedar dah kul 8, maghrib belum lagi ni...

muaz makin kuat menguek...adib plk time tu la sibuk nak cium pipi la, di lambai2nya tangan si muaz.."adib sakit la muaz, dia kecik lagi".. "ellleeehhh" tu la jawab si adib.. sambil sambung tgk tv semula..

nak tido dah si muaz ni, masuk balik la dalam baby cot, mana puting ni kang tak lena plk si muaz ni.. makin kuat ngueknya si muaz ni, nak kena goyang2 pulak cot ni... tarik tolak tarik tolak, sumbat mulut dalam puting... diam kejap.. mata terkebil2, tangan mengusap2 muka sampai naik merah mukanya...gatal ruam tak abis lagi... makin kuat nangis muaz, nak susu ni.. nyusukan kejap, sambil kerling jam dinding.. cepat la muaz kata ibu dalam hati.. nasib baik adib leka dengan cartoon network dia tu..

siap nyusu muaz, mamai2 dah dia... masukkan balik dalam baby cot.. "tido ya muaz, ibu nak solat ni.." ari dah pukul 8.20 ni, aii memang sikit jela pahala ibu, nak wirid ngaji lagi la susah time2 kritikal ni... tinggalkan muaz kejap pi semayang, tak lelap lg dia tu br mamai2..

baru je bagi salam, "ibu adib nak encing" sambil terjingkit2, "jom cepat, bukak seluar".. lipat telekung pun tak sempat... kena tidokan muaz ni, kalau tak satu keje pun tak jalan.. kul 9 baru muaz lena, kadang2 terlajak sampai 9 lebih...

baru leh masuk dapur..hehe kan apa pun, panaskan je lauk, papa dah tolong belikan sebelum dia gi keje tengah hari, nasi pun papa dah siap masakkan.. lor ibu tak mandi lagi, mandi la dulu lewat dah ni, ada potensi plk ibu reput tulang ni asyik mandi malam jer... heater tarak... siap mandi solat isya', bagi adib makan.. sian adib dah 9.30 baru dapat makan... ibu pun menyambil jugak la time tu...

selesai makan, nak basuh botol2 susu pulak.. selang 3,4 ari rendam dalam air panas...ibu tak steril ari2 la, hehe...muaz jgn sakit perut ya muaz... "dah 10.30 dah ni adib jom tido jom, gi amik pampers"... kadang2 dia patuh, selalu2 kena bebel baru nak... lately ni adib selalu tido lewat leka melayan cartoon, mentelah ibu pun tak sempat sangat nak duduk2 ngan dia... angkat muaz masuk bilik, tukar pampers bagai.. buat susu adib siap2, kang tengah nyusu si muaz sibuk dia suh buat susu dia jugak... baru la dapat merebahkan diri, alahai beg budak2 ni plk lum siapkan, bangun kejap nanti esok pagi kelam kabut, lega dah selesai sume... ibu memang jenis tak tido lewat malam, ala kadar aje, mana yang termampu ibu buat...

itu la rutin ibu hari2, banyak lagi yang ibu tak buatkan...

lipat baju - weekend
gosok baju - weekend jugak
basuh mesin baju kotor - take over by papa

ampai/angkat kain - take over by papa
sapu umah - take over by papa



syukur papa banyak membantu kalau tak kena makan pil kuat la ibu.........











2 comments on "pil kuat"

Honey on July 7, 2009 at 1:04 AM said...

Tajuk menimbulkan kesangsian ... Cit ..

FAWA on September 2, 2009 at 6:18 AM said...

itulah namanya "ibu" kan....

rasanya setiap yang bernama ibu akan merasa situasi ini....

Post a Comment

 

IBU ADIB & MUAZ Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez